Késekről

A kés élének ellenőrzése
A kés élességét több módszerrel is tudjuk ellenőrizni. Az általánosan használt és viszonylag biztonságos módszer a körömteszt: a kés élét óvatosan engedjük rá a hüvelykujjunk körmére, ha megakad, éles, ha csak csúszik, akkor élezni kell. Elszántabbak a szőr tesztet is napi szinten űzik. Ilyenkor a kést alkarhoz közelítve, ferdén tartva borotváló mozdulatot imitálunk, ha pattogzik a szőr az élnél, elég éles. Jó megoldás az él ellenőrzésére a papírlap teszt is. Ilyenkor egyik kezünkben egy papírlapot tartva arra merőlegesen próbálunk a lapba vágni. Ha könnyen beleszalad, és nem tépi a papírt, jó az él.
Az él minőségének milyenségét erősen behatárolja a felhasználási terület, az annak megfelelően kialakított éltípus, a kés anyaga, illetve a felhasználó tudása is.

Hogyan tartsam karban a késeimet?
Hiába vigyázunk késeinkre, idővel veszítenek élességükből, ezért fontos, hogy bizonyos időközönként megéleztessük, illetve a mindennapokban megfelelően tartsuk.
Az egyik legfontosabb, hogy késeinket úgy tároljuk, hogy ne érintkezzenek egymással az éleik. Lehetőség szerint fa késtárolóban vagy mágneses tartón tároljuk késeinket. A fiókban lehetőség szerint ne, mert károsíthatják egymást és emellett balesetveszélyes is lehet.
Nagyon fontos, hogy fanyelű késeinket semmiképpen ne mossuk mosogatógépben és ne is tartsuk sokáig vízben, mert így károsodik a markolat. A fa markolatokat megóvásának érdekében ápoljuk olajjal és kerüljük velük a vizet, amennyire a körülmények engedik. A mosogatógép csökkenti a kések éltartását is.
Ha már életlen a kés, szükség lesz élezésre. Erre használható fenőkő, de manapság egyre könnyebben használható élező készleteket lehet kapni, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a kések szakszerűtlen élezése nagyobb kárt okoz, mivel akár a kés élét is elgörbíthetjük így. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, forduljunk késélező szakemberhez, ő biztosan helyesen végzi a késélezést.